.......................................Επιμέλεια σελίδας: Π.Σ. Αϊβαλής - εφημερίδα "Εν Αθήναις" www.athens-press.blogspot.gr

!!

!!
Στη μνήμη του Έλληνα Σκηνοθέτη και Ποιητή της εικόνας Θόδωρου Αγγελόπουλου που έφυγε έτσι απρόσμενα...

~~

...................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Λίγα λόγια για τις ταινίες του «53 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης»


Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012


«Πέρα απ’ το λόφο / Beyond The Hill / Tepenin ardi» - στις 8 το βράδυ.
Τουρκία 2012 / Σκηνοθεσία-Σενάριο: Emin Alper / Έγχρωμο, 94 λεπτά.
Φωτογραφία: George Chiper-Lillemark / Μοντάζ: Ozcan Vardar / Ήχος: Fatih Aydoğdu
Μουσική:Volkan Akmehmet, İnanc Şanver / Ηθοποιοί: Tamer Levent, Reha Ozcan, M
ehmet Ozgur, Berk Hakman, Furkan Berk Kıran, Banu Fotocan, Sercan Gumuş, Şevval Kuş

Περίληψη: Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, ο συνταξιούχος δασοπόνος Φαΐκ υποδέχεται καλεσμένους στο εξοχικό του. Ο γιος του, Νουσρέτ, έχει έρθει για επίσκεψη μαζί με τους δυο εγγονούς του, τον Τζανέρ και τον Ζαφέρ. Ωστόσο, παρά το καλοκαιρινό σκηνικό, η διάθεση της ομήγυρης είναι μουντή. Ο Φαΐκ έχει προβλήματα με τους ντόπιους νομάδες και βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή. Η παρέα αυτή συμπληρώνεται από την οικογένεια του Μεχμέτ και της Μεργιέμ, και γεφυρώνει διαφορετικές νοοτροπίες και κοινωνικές τάξεις. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες: γι’ αυτές όμως ευθύνεται πάντα κάποιος άλλος, στην περίπτωσή μας οι νομάδες, που θα παραμείνουν αόρατοι εχθροί.

«Σύννεφο 9 / Cloud 9 / Wolke 9» - στις 10 το βράδυ.
Γερμανία 2008 / Σκηνοθεσία:Andreas Dresen / Έγχρωμο, 98 λεπτά.
Σενάριο:Andreas Dresen, Cooky Ziesche, Laila Stieler, Jorg Hauschild / Φωτογραφία: Michael Hammon
Μοντάζ: Jorg Hauschild / Ήχος:Peter Schmidt / Κοστούμια: Sabine Greunig
Ηθοποιοί: Ursula Werner, Horst Rehberg, Horst Westphal, Steffi Kόhnert

Περίληψη: Δεν το ήθελε. Απλώς συνέβη. Αντάλλαξαν κλεφτές ματιές, ένιωσαν μια έλξη. Δεν πήγαιναν γυρεύοντας. Η Ίνγκε είναι 65άρα. Είναι παντρεμένη εδώ και τριάντα χρόνια και αγαπά τον σύζυγό της. Αλλά της αρέσει κι ο Καρλ, ένας μεγαλύτερος άντρας, ήδη στα 76 του. Υπάρχει πάθος. Κι ύστερα σεξ. Και ξαφνικά η Ίνγκε νιώθει πάλι σαν κορίτσι...

Σχετικά με τον Σκηνοθέτη: Είναι κοινό χαρακτηριστικό των ταινιών του Αντρέας Ντρέσεν, του οποίου το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κάνει εκτενές αφιέρωμα, να παρακολουθεί τους ήρωες του από την κλειδαρότρυπα. Η διαφορά του με τους υπόλοιπους vouyerίστες σκηνοθέτες είναι ότι προσπαθεί να εμπλέξει συναισθηματικά τον θεατή, χωρίς να τον αφήσει έξω από όσα διαδραματίζονται επί της οθόνης.
Η διεισδυτικότητα της ματιάς του Ντρέσεν μοιάζει πιο καίρια και πιο ποιητική από κάθε άλλη του ταινία, ενώ οι πρωταγωνιστές του κλέβουν τις εντυπώσεις ξεγυμνώνοντας κυριολεκτικά και μεταφορικά τους εαυτούς τους.

Βιογραφία: Ο Αντρέας Ντρέζεν γεννήθηκε το 1963 στην Γκέρα, στην Ανατολική Γερμανία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε να δουλεύει στο θέατρο και να γυρίζει ταινίες μικρού μήκους. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πότσνταμ-Μπάμπελσμπεργκ. Από το 1992 εργάζεται ως σεναριογράφος και συγγραφέας για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο και την όπερα. Ο Ντρέζεν είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους σκηνοθέτες της Γερμανίας, με πολυποίκιλο έργο και σημαντικές διακρίσεις. Η ταινία του Μορφές της νύχτας κέρδισε το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Βερολίνου και το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ του Βαγιαδολίδ. Το Μικρά ψέματα, μεγάλες απιστίες κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2002, τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Καλλιτεχνικού Συνόλου στο Φεστιβάλ του Σικάγου, καθώς και Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ της Γάνδης, στο Βέλγιο. Το Σύννεφο 9 έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών το 2008, όπου κέρδισε το βραβείο “Coup de Coeur” στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα». Η ταινία ήταν υποψήφια για τα ευρωπαϊκά βραβεία, στις κατηγορίες καλύτερου Α΄ Γυναικείου Ρόλου και καλύτερης σκηνοθεσίας, και απέσπασε το Γερμανικό Βραβείο Κινηματογράφου Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας (χάλκινο βραβείο). Το Ουΐσκι με βότκα διακρίθηκε με το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι το 2009 και το Στα Μισά του Δρόμου κέρδισε το βραβείο του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» των Καννών, και τέσσερα Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου, στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, και Α΄ και Β΄ Ανδρικού Ρόλου.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου

«Με το φως της μέρας / When Day Breaks / Kad svane dan» - στις 8 το βράδυ.
Σερβία 2011 / Σκηνοθεσία:Goran Paskaljević / Έγχρωμο, 90 λεπτά.
Σενάριο:Goran Paskaljević, Filip David / Φωτογραφία: Milan Spasić
Μοντάζ: Kristina Pozenel /Ήχος:Velibor Hajduković, Nebosa Zorić / Μουσική: Vlatko Stefanovski
Ηθοποιοί:Mustafa Nadarević, Predrag Ejdus, Nebojsa Glogovac, Meto Jovanovski, Zafir Hadzimanov, Nada Sargin, Ana Stefanović, Olga Odanović-Petrović, Toma Jovanović, Rade Kojadinović, Mira Banjac

Περίληψη: Ο Μίσα Μπράνκοφ είναι συνταξιούχος καθηγητής μουσικής. Ένα πρωινό λαμβάνει ένα γράμμα που του ζητάει να έρθει σε επαφή με το Εβραϊκό Μουσείο του Βελιγραδίου. Εκεί μαθαίνει πως, κατά τη διάρκεια κάποιων ανασκαφών στους υπονόμους της Παλιάς Αγοράς της πόλης, βρέθηκε ένα σιδερένιο κουτί, στο ίδιο σημείο όπου, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρισκόταν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους Σέρβους Εβραίους και Τσιγγάνους. Τo περιεχόμενο του κουτιού θα αλλάξει τη ζωή του καθηγητή.
Η ταινία είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Σερβίας για τα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

«Big Hit» - στις 10 το βράδυ.
Ελλάδα 2012 / Σκηνοθεσία - Σενάριο: Κάρολος Ζωναράς / Ασπρόμαυρο, 129 λεπτά.
Φωτογραφία: Διονύσης Ευθυμιόπουλος / Μοντάζ: Ελένη Τόγια
Καλλιτεχνική διεύθυνση-Κοστούμια: Κατερίνα Ζουράρη / Μακιγιάζ: Μισέλ Ιβανώφ
Ηθοποιοί: Μελέτης Γεωργιάδης, Katia Wallis, Ευγενία Αποστόλου, Γρηγόρης Γαλάτης, Άλεξ Σπυρόπουλος.

Περίληψη: Στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει τα αίτια της αυτοκτονίας ενός συναδέλφου του, ο υπαστυνόμος Αριστείδης Κορμάς θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια εφιαλτική περιπέτεια, όπου οργανωμένο έγκλημα και αστυνομία αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Φιλμογραφία:
1980 Tο μεγάλο γεγονός της εβδομάδος (short)
1983 Jessica Morgan (short) / 1984 Η τραγωδία του Ιππόλυτου (short)
1990 Ό,τι γυαλίζει είναι χρυσός (short) / 1993 Ο Ορέστης στην Tor Bella Monaca (short)
1994 Άδης και κόρη (short) / 1995 Το ημερολόγιο του Τσάρλυ (short)
1996 Τέλειο έλεος (short) / 1997 Ιδανική πόλη (short) / 2002 Savoir vivre (short)
2008 Ο γιος του Τσάρλυ / 2012 Big Hit

Κυριακή 25 Νοεμβρίου

« Νύχτα σιωπής / Night of Silence / Lal gece» - στις 8 το βράδυ.
Τουρκία 2012 / Σκηνοθεσία-Σενάριο-Μοντάζ: Reis Celik (Ρέις Τσελίκ) / Έγχρωμο, 92 λεπτά.
Φωτογραφία: Gokhan Tiryaki / Ήχος: Nurkut Ozturk / Καλλιτεχνική διεύθυνση: Burcu Karakaş
Ηθοποιοίt İlyas Salman, Dilan Aksut
Περίληψη: Ο γαμπρός είναι περίπου 60 χρονών, πέρασε χρόνια στη φυλακή, και άρα δεν είναι ακριβώς σε ηλικία γάμου. Για την ακρίβεια, ο επικείμενος γάμος γίνεται για να μπει τέλος στη βεντέτα ανάμεσα σε δύο μεγάλες οικογένειες. Η νύφη έχει το πρόσωπό της κρυμμένο πίσω από ένα κόκκινο βέλο και περιμένει τον γαμπρό κρατώντας μέσα της τους φόβους της. Η πόρτα κλείνει κι οι θόρυβοι πίσω της σβήνουν. Η νύφη κι ο γαμπρός είναι τώρα μόνοι στο δωμάτιο. Ο γαμπρός δίνει τα δώρα του στη νύφη. Όταν είναι καθιστή, τα πόδια της δεν φτάνουν στο έδαφος. Ο γαμπρός αποκαλύπτει το πρόσωπό της. Το πρόσωπο κάτω από το πέπλο είναι αυτό ενός 14χρονου κοριτσιού. Ο γαμπρός είναι υποχρεωμένος, υπακούοντας στην παράδοση αιώνων, να ολοκληρώσει το γάμο. Η νύφη προσπαθεί να ξεγελάσει τους φόβους της με το χιούμορ. Η νύχτα που περνούν μαζί μοιάζει με παρτίδα σκάκι. Τι θα φέρει το πρωί για τους δύο νεόνυμφους;

Βραβεία: Κρυστάλλινη Άρκτος – Φεστιβάλ Βερολίνου 2012
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας / Best Film – Wurzburg FF 2012
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Α΄ Ανδρικού & Α΄ Γυναικείου Ρόλου / Best Film, Best Actor, Best Actress – Nurnberg FF 2012
Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Βραβείο Κοινού / Best Actor, Audience Award – International Adana Golden Boll FF 2012, Turkey

Φιλμογραφία:
1986 Gocerler’/The Nomads (doc) - 1990 Burasi Da İstanbul/The Other Face of Istanbul (doc)
1991 Gaziantep’in bir gunu/A Day in Gaziantep (doc)
1992 Nazim Hikmet ziyaretcin var/ Nazim Hikmet, You Have a Visitor (doc)
1996 Işiklar sonmesin/Let There Be Light - 1998 Hoşcakal yarin/Goodbye Tomorrow
2004 İnat hikayeleri/Tales of Intransigence (doc) - 2008 Multeci/Refugee - 2012 Lal gec/Night of Silence

«Έντεκα συναντήσεις με τον πατέρα μου» - στις 10 το βράδυ
Ελλάδα 2012 / Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος / Έγχρωμο, 90 λεπτά.
Σενάριο: Νίκος Κορνήλιος, Ευγενία Παπαγεωργίου / Φωτογραφία: Claudio Bolivar, Νίκος Θωμάς
Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου. / Ήχος: Βασιλική Πούλου
Ηθοποιοί: Εύα Γαλογαύρου, Λάμπρος Αποστόλου, Eva Stylander, Γιώργος Τζουβελέκης.

Περίληψη: Η Εύα, ένα νέο κορίτσι που σπουδάζει κλασικό τραγούδι, αποφασίζει να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα της, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της. Ο Θωμάς είναι φύλακας σ’ ένα χώρο με φορτηγά, ζει σ’ ένα κοντέινερ και είναι παραιτημένος από κάθε προσδοκία. Η συνάντησή τους θα είναι η συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων και η σχέση που θα δημιουργήσουν μια ιδιότυπη, «δική τους» σχέση, έξω από τις συνηθισμένες κατηγορίες.

Φιλμογραφία: 1985 Trois mouvements / 1991 Ισημερία / 1997 Το αθώο σώμα / 2002 Ο κόσμος ξανά / 2008 Η μουσική των προσώπων / 2010 Τρίτη / 2012 11 συναντήσεις με τον πατέρα μου.


https://www.facebook.com/profile.php?id=100001876905673&fref=ts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου