.......................................Επιμέλεια σελίδας: Π.Σ. Αϊβαλής - εφημερίδα "Εν Αθήναις" www.athens-press.blogspot.gr

!!

!!
Στη μνήμη του Έλληνα Σκηνοθέτη και Ποιητή της εικόνας Θόδωρου Αγγελόπουλου που έφυγε έτσι απρόσμενα...

~~

...................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Τσε Γκεβάρα - 31 ταινίες για έναν θρύλο

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με αφορμή τα 45 χρόνια
από τον θάνατο του επαναστάτη





«Πυροβόλησέ με, δειλέ, θα σκοτώσεις απλά έναν άνθρωπο»: οι τελευταίες λέξεις του Τσε Γκεβάρα λίγο πριν από την εκτέλεσή του από τις σφαίρες ενός μεθυσμένου φαντάρου, κατ' εντολήν του Φελίξ Ροντρίγκεζ, κουβανού... πράκτορα της CIA.
Υπεράνθρωπη η προσπάθεια της εξαφάνισης όχι μόνο του ίδιου αλλά και της εικόνας του, ως ανθρώπου και ως συμβόλου (τα λείψανά του έκαναν... τριάντα χρόνια να ανακαλυφθούν και να επιστρέψουν στην Κούβα). Κι όμως, από εκείνη τη νύχτα του 1967 μέχρι σήμερα ο μύθος του Τσε Γκεβάρα έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.
Κι επειδή, μερικές φορές, «η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα», η μορφή του βρέθηκε παντού, πολλαπλασιασμένη ακόμη και από εκείνο το σύστημα που ο ίδιος αγωνίστηκε για να εξαφανίσει: τον ίδιο τον καπιταλισμό. Κονκάρδες, μπλουζάκια, μποξεράκια, αφίσες, καπελάκια και κρεμαστά κυκλοφορούν προς τέρψιν κάθε λαοφιλούς ή μη εξεγερθέντος, διά της αγοράς των οποίων επιβεβαιώνονται οι αγωνιστικές καταβολές.
Πίσω όμως από αυτό υπάρχει ο ίδιος ο Τσε. Στις 4 Οκτωβρίου λοιπόν, και με αφορμή τα 45 χρόνια από την εκτέλεσή του, ξεκινά στον κινηματογράφο «Τιτάνια» ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στη μνήμη και στην κληρονομιά του. Θα προβληθούν ντοκουμέντα της ζωής και της δράσης του, όπως απαθανατίζονται από καλλιτέχνες όλου του κόσμου (Κούβας, Χιλής, Βολιβίας, Αργεντινής, Ιταλίας, Γαλλίας, ΗΠΑ, Καναδά αλλά και της Ελλάδας). Πολλά από τα 31 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας.

_________________________
Του Ακη Καπράνου - ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:στην εφημ. ΤΑ ΝΕΑ Τετάρτη 03 Οκτωβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου