.......................................Επιμέλεια σελίδας: Π.Σ. Αϊβαλής - εφημερίδα "Εν Αθήναις" www.athens-press.blogspot.gr

!!

!!
Στη μνήμη του Έλληνα Σκηνοθέτη και Ποιητή της εικόνας Θόδωρου Αγγελόπουλου που έφυγε έτσι απρόσμενα...

~~

...................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ   
Η "Παράδοξη πατρίδα" του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, και το ήδη πολυβραβευμένο ανά τον κόσμο και υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ "Βιρούγκα" του Βρετανού Ορλάντο φον Αινζιντελ, ειναι οι "μεγάλοι" νικητές του 17ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης .

Η..." Παράδοξη Πατρίδα" είναι ενα ..."αληθινό σενάριο" που κατέγραψε σε 56' ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης για τις πατρίδες ενός 80χρονου σήμερα Έλληνα, ο οποίος την περίοδο της γερμανικής κατοχής- όταν οι ναζί επιτέθηκαν στο χωριό του και έκαψαν ζωντανούς συνολικά 353 κατοίκους (ανάμεσα τους η 28χρονη τότε μητέρα του, η γιαγιά του και τα τέσσερά του αδέλφια ηλικίας από ενάμιση έως δέκα ετών) κατάφερε να γλιτώσει μαζί με τον πατέρα του. 
Στο πολύπαθο Κογκό ταξίδεψε για 100' λεπτά τους θεατές του 17ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης . Η ταινία "Βιρούγκα" του Ορλάντο φον Αινζιντελ (Μεγ.Βρετανία- με παραγωγό τον Λεονάρντο ντι Κάπριο) κέρδισε το βραβείο Κοινού "Πίτερ Ουιντόνικ" για ξένη παραγωγή , αλλα και το βραβείο της WWF (απο την ενότητα "Περιβάλλον" με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση) .
Τα δύο βραβεία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συνιστούν και την 10η διεθνή βράβευση της ταινίας (προηγήθηκαν μέσα στο 2014 διεθνή βραβεία στις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τον Καναδά, το Αμπού Ντάμπι κα).
Τα βραβεία κοινού που αφορούν σε ταινίες κάτω των 45? απονεμήθηκε στις ταινίες "Ολυμπία" του Σταύρου Ψυλλάκη (Ελλάδα) και "Φλόγα" των Dress Code (Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ) μια συμπαραγωγή ΗΠΑ-Βουλγαρίας.
Η FIPRESCI απένειμε τα βραβεία της στις ταινίες: "Αρκαδία χαίρε" του Φίλιππου Κουτσαφτή (Ελλάδα) για ελληνική παραγωγή και "Κάθε πρόσωπο έχει όνομα" σε σκηνοθεσία του Σουηδού Μάγκνους Γκέρτεν .
Για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» επελέγη η ταινία -ντοκιμαντέρ "Ασήμι στο νερό, αυτοπορτρέτο της Συρίας" σε σκηνοθεσία Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν (Γαλλία-Συρία)
Το βραβείο Docs in Progress 2015 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 και μεταφράζεται σε 15.000 ευρώ σε υπηρεσίες, και απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία: "Ο πιο μακρύς δρόμος" (εταιρία παραγωγής: Stefi & Lynx, σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου, παραγωγή: Δάφνη Πανοπούλου, συμπαραγωγή: Taavi Vartia (Taavia Productions), με την υποστήριξη: ΝΕΡΙΤ (Ελλάδα/ Φινλανδία) με το σκεπτικό πως: «Οι δοκιμασίες των κεντρικών χαρακτήρων, δυο νεαρών αντρών, μας συγκινούν και αποκαλύπτουν το ταλέντο της σκηνοθέτιδος η οποία άγγιξε τις καρδιές μας. Το υλικό που είδαμε αποτυπώνει με εντιμότητα το ανθρώπινο πρόσωπο μιας σύγχρονης τραγωδίας πολέμου, μετανάστευσης και κρίσης της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

Οι προβολές των ταινιών στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ συνεχίζονται κανονικά και αύριο.
Τηλεγράφημα της Β. Χαρισοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου